Băile Govora (simplu Govora) este un oraş-staţiune aşezat în nord-estul judeţului Vâlcea. Numele de Govora îi vine din dialectul traco-dac şi înseamnă adâncitură, vale cu multe izvoare. Proprietatile terapeutice ale acestei statiuni provin de la apa sărată, iodurată şi nămolul sapropelic.
Pentru mai multe informatii despre Baile Govora, puteti accesa site-ul lor: http://www.bailegovora.ro/
Statiunea in trecut
Initial (in 1876), s-au gasit zacaminte de pacura si apa sarata si abia in 1879 incepe exploatarea izvorelor, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la Manastirea Govora în chilii (care se afla la 6 km de izvoare). Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele (nişte butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire. Primul stabiliment pentru tratament balnear ia fiinţă în anul 1887 şi avea 29 de cabine pentru băi calde.
Inaugurarea oficială a staţiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puţin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora. Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei şi iarna pentru căldură.
Ulterior, paralel cu dezvoltarea staţiunii se construiesc alte hoteluri şi pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraş.
Statiunea azi
Desi ne-am plimbat prin statiune ceva vreme, nu am gasit decat un fel de biserica cu o arhitectura mai deosebita si un strand, numit „Salus”, care desi avea cabanute de camping, nu parea mai ‘in forma’ decat strandul din Ocnele Mari. Din panourile de la intrarea in acest strand aflam ca:
Strandul „Salus” contine ape minerale iodurate, usor bromurate, concentrate, cloruro-sodice, hipotermale, hipertone.
Indicatii terapeutice (dupa sfatul medicului):
- reumatism cronic degenerativ
- reumatism abarticular
- sechele musculo-tendinoase post-traumatice
- afectiuni neurologice cronice
Contraindicatii (dupa sfatul medicului):
- afectiuni vardicace decompensate
- afectiuni vasculare cronice
- tulburari neurologice grave
- unele afectiuni endocrine etc.
Sfaturi utile:
- expunerea la soare se va face progresiv, incepand de la 10 minute, pana la 2-3 ore pe zi, evitand intervalul dintre orele 12-15
- accesul in bazine este permis doar intre orele 8:00-18:30
- inainte de intrarea in bazine, folositi dusurile
- sunt interzise plonjarile si scufundarile in apa
- pastrati ordinea si curatenia
Tarife:
- intrare adulti: 5 lei/persoana
- intrare copii: 3 lei/persoana
- inchiriat casute – tip A : 44 lei/zi
- inchiriat casute – tip B : 34 lei/zi
Statiunea este mare si este foarte bogata din punct de vedere arhitectonic, pacat insa ca multe cladiri sunt in paragina.
Lasă un răspuns